Κανονισμός Λειτουργίας
Το σχολείο μας, το 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ, λειτουργεί με σκοπό τη μετάδοση γνώσεων στους μαθητές του και παράλληλα την αναζήτηση της αλήθειας ως προς την κοινωνική πραγματικότητα που τους περιβάλλει. Η διαδικασία μετάδοσης γνώσεων είναι μια δυναμική διαδικασία και το σχολείο μας δίνει μεγάλη σημασία στην επικοινωνία των μελών της σχολικής κοινότητας και στην αποτελεσματικότητάς της. Επειδή η ποιότητα της εκπαίδευσης εξαρτάται από το εκπαιδευτικό πλαίσιο αλλά και από την προσωπικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών, βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία ενός καλού σχολικού κλίματος που θα προάγει, την αξία της ανθρώπινης ζωής, την καλλιέργεια της ανθρώπινης προσωπικότητας, την ενίσχυση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (ανεξάρτητα από τις καθιερωμένες θέσεις και ρόλους και από το υπάρχον ανταγωνιστικό πλαίσιο).
Για τη δημιουργία καλού σχολικού κλίματος πρέπει να δοθεί έμφαση στη σχολική ζωή, δηλαδή στις ημέρες, τις ώρες και τις στιγμές που εκπαιδευτικοί και μαθητές λειτουργούν υλοποιώντας τον βασικό σκοπό αλλά και τους στόχους του σχολείου μας, υπηρετώντας πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο. Άλλωστε η πετυχημένη κοινωνικοποίηση των μαθητών και η συνολική τους πρόοδος μέσω της ικανοποιητικής μετάδοσης γνώσεων εξαρτάται όχι μόνο από την επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών αλλά κυρίαρχα από τις σχέσεις και την ποιότητα της επικοινωνίας τους με τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Η υλοποίηση των παραπάνω προϋποθέτει την εφαρμογή κάποιων κανόνων που διευκολύνουν την ουσιαστική λειτουργία του σχολείου και παράλληλα προσδιορίζουν τη στάση και τη συμπεριφορά των μελών της σχολικής κοινότητας. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνονται σ’ έναν Κανονισμό Λειτουργίας του Σχολείου μας, που ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες μπορεί να βελτιωθεί σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες. Οι αλλαγές που τυχόν προκύψουν επικυρώνονται από το Σύλλογο των Καθηγητών και αποτελούν συνήθως αποτέλεσμα δημιουργικού διαλόγου μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Όμως σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται η ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία, αν και ο τρόπος εφαρμογής αυτής μπορεί να βελτιωθεί με την εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου μας.
Ι. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
1. Τις ημέρες που λειτουργεί το σχολείο οι μαθητές προσέρχονται στο προαύλιο μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι και κανένας/καμία δεν εισέρχεται στις τάξεις. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο σε εξωσχολικά άτομα, εκτός αν είναι γονέας ή κηδεμόνας κάποιου/κάποιας μαθητή/τριας μας. Όταν χτυπήσει το κουδούνι οι μαθητές συγκεντρώνονται στις καθορισμένες θέσεις τους και υπακούουν στις υποδείξεις των εφημερευόντων καθηγητών. Στη συνέχεια γίνεται προσευχή και όλοι τηρούν κόσμια και αξιοπρεπή στάση. Το σχολείο μας δίνει μεγάλη σημασία στην πρωινή συγκέντρωση γιατί όλη η σχολική κοινότητα ενημερώνεται για την τρέχουσα σχολική ζωή αλλά και γιατί είναι η στιγμή που όλα τα μέλη του σχολείου βρίσκονται μαζί. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι η πόρτα του σχολείου κλειδώνει και οι μαθητές/τριες δεν πρέπει να επιχειρούν με άλλους τρόπους την είσοδό τους για λόγους αρχής αλλά και για την ασφάλειάς τους. Όταν η πόρτα ανοίξει γίνονται δεκτοί στο σχολείο μόνο μετά από έγγραφη άδεια της Διεύθυνσης του σχολείου.
2. Μετά την πρωινή συγκέντρωση οι μαθητές/τριες μπαίνουν στις τάξεις τους και κάθονται στις θέσεις τους (έχουν καθορισθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς από τους ίδιους σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια – πιθανή αλλαγή θέσης επιτρέπεται για παιδαγωγικούς λόγους με τη συναίνεση του/της εκπαιδευτικού) περιμένοντας τους διδάσκοντες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα (πιθανές παρεκκλίσεις διευθετούνται από τους επιμελητές). Οι μαθητές/τριες οφείλουν να φέρνουν μαζί τους τα απαραίτητα για τη μαθησιακή διαδικασία εφόδια (βιβλία, τετράδια, κ.ά.). Μαθητής/τρια που προσέρχεται καθυστερημένος/η και μετά την έναρξη του μαθήματος θεωρείται απών/ούσα και του/της καταχωρείται απουσία. Κατά την κρίση του διδάσκοντος μπορεί να γίνει δεκτός/ή και να παρακολουθήσει το μάθημα. Εάν σημειωθεί καθυστέρηση στην προσέλευση του/της καθηγητή/τριας στην τάξη, ο/η απουσιολόγος ή ο/η πρόεδρος του τμήματος τον/την ειδοποιεί έγκαιρα κι αν διαπιστωθεί απουσία του/της εκπαιδευτικού ενημερώνει τη Διεύθυνση του σχολείου.
3. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου παρακολουθούν υποχρεωτικά όλο το διδακτικό ωράριο. Εάν υπάρχει ανάγκη για να λείψουν τους χορηγείται άδεια από τη Διεύθυνση (επικοινωνία με γονέα ή κηδεμόνα), ενώ οι απουσίες τους καταχωρούνται. Δεν επιτρέπεται η έξοδος των μαθητών από την αίθουσα παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κατόπιν αδείας του/της διδάσκοντος/ουσας. Η έξοδος των μαθητών από το προαύλιο, κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος, απαγορεύεται αυστηρά χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης του σχολείου. Οι απουσιολόγοι πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους με ευσυνειδησία, αφού φέρουν ευθύνη σε περίπτωση παραμέλησης αυτών.
4. Η διαδικασία της μάθησης αποτελεί παράλληλα σημαντική μορφή επικοινωνίας για όλη τη σχολική κοινότητα, όπου για την ομαλή διεξαγωγή της είναι υπεύθυνοι όλοι οι συμμετέχοντες, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Με συντονιστή τον/την διδάσκοντα/ουσα εκπαιδευτικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν στη μαθησιακή διαδικασία με σεβασμό στις αξίες που υπηρετεί και στην προσωπικότητα των συντελεστών της (αποφυγή προσβλητικών συμπεριφορών, άσκοπων διακοπών, κ.ά.). Ο/η διδάσκων/ουσα καθηγητής/τρια στα πλαίσια της παιδαγωγικής του/της ευθύνης επικρίνει τις προσβλητικές συμπεριφορές και μπορεί να επιπλήξει ή και να αποβάλει ακόμα όσους μαθητές έχουν αποκλίνουσα συμπεριφορά με αποτέλεσμα να διακόπτεται η μαθησιακή διαδικασία. Σε περίπτωση ωριαίας αποβολής μαθητή ή μαθήτριας από την αίθουσα διδασκαλίας, ο αποβληθείς ή αποβληθείσα χωρίς αντίρρηση πηγαίνει στη Διεύθυνση. Αν κάποιος/α μαθητής/τρια θεωρεί ότι άδικα τιμωρήθηκε μπορεί να συζητήσει στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης αρχικά με τον διδάσκοντα και κατ’ επέκταση με τον υπεύθυνο του τμήματος. Αν συνεχίσει να νοιώθει αδικημένος/η μπορεί να απευθυνθεί στη Διεύθυνση για να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε.
5. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που βρίσκονται εκτός της τάξης φροντίζουν να μην ενοχλούν με τις δραστηριότητές τους τη διεξαγωγή των μαθημάτων στις σχολικές τάξεις. Το χτύπημα του κουδουνιού για διάλειμμα δε σημαίνει αυτόματη διακοπή του μαθήματος και έξοδος των μαθητών από την τάξη, αυτό συμβαίνει με την άδεια του διδάσκοντος. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων παραμένουν στην τάξη μόνο οι επιμελητές που φροντίζουν υπεύθυνα για την ασφάλεια, την καθαριότητα και τον αερισμό της αίθουσας. Μόνο μετά από άδεια του εφημερεύοντος καθηγητή ή της Διεύθυνσης κάποιος/α μαθητής/τρια μπορεί να παραμείνει στην αίθουσα για λόγους αδιαθεσίας. Στα διαλείμματα και για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται το παιχνίδι με μπάλες, ενώ σε περίπτωση βροχής οι μαθητές μπορούν να βρίσκονται στους κλειστούς σχολικούς χώρους (εκτός των αιθουσών διδασκαλίας).
ΙΙ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
1. Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους δείχνουν ότι σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους συμβάλλοντας από την πλευρά τους στην πραγματοποίηση των στόχων της σχολικής ζωής.
2. Εκπαιδευτικοί και μαθητές οφείλουν να προστατεύουν το σχολικό περιβάλλον (υποδομές, φυσικό περιβάλλον, υλικά, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, αισθητική, καθαριότητα, κλπ) και να ενδιαφέρονται για τη διατήρησή του ή τη βελτίωσή του, όπου αυτοί και μέσω των εκπροσώπων τους κρίνουν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Άλλωστε ο σχολικός χώρος είναι και δικός τους χώρος, αφού περνάνε σ’ αυτόν αρκετό χρόνο από την ημέρα τους. Ένας χώρος από τον οποίο προκύπτουν αρκετά δικαιώματα και υποχρεώσεις, ένας χώρος που μοιράζεται με τους άλλους και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη αξία αφού ξεπερνά τα ατομικά του όρια. Το σχολικό περιβάλλον και η περιουσία του σχολείου ανήκει σε όλους και κατά συνέπεια η προστασία τους αποτελεί χρέος για τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Οποιαδήποτε φθορά ή καταστροφή (εκτός από την τιμωρία του υπαίτιου) αποκαθίσταται άμεσα επιβαρύνοντας οικονομικά τον υπαίτιο. Εάν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο υπαίτιος επιβαρύνεται το ταμείο της μαθητικής κοινότητας.
3. Ζητήματα εμφάνισης ή αμφίεσης των μαθητών (ντύσιμο, κόμμωση, κ.ά.) αποτελούν εκδήλωση του προσωπικού τους δικαιώματος και κατά συνέπεια έχουν προσωπική ευθύνη γι’ αυτά, αφού οφείλουν να γνωρίζουν ότι το δικαίωμά τους πρέπει να ασκείται στα πλαίσια της ευπρέπειας και της αποδοχής από τη μαθητική κοινότητα.
4. Δεν επιτρέπεται η παρουσία εξωσχολικών στους χώρους του σχολείου (εξαιρούνται γονείς & κηδεμόνες) και κατά συνέπεια θεωρείται παράπτωμα και τιμωρείται η συνάντηση μαθητών με αυτούς στο σχολείο. Αν παραστεί ανάγκη ενημερώνεται γι’αυτή τη συνάντηση η Διεύθυνση που έχει και την ευθύνη για την πιθανή πραγματοποίησή της.
5. Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους χώρους του σχολείου κυρίως για λόγους υγείας - Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο από τους μαθητές, εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι ο μαθητής μπορεί να έχει μαζί του το κινητό τηλέφωνο αλλά απενεργοποιημένο.
6. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δε θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αντικείμενα μεγάλης αξίας, καθώς το σχολείο δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.
7. Το σχολείο μας είναι ενάντια σε κάθε μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η βία και κάθε μορφή εκδήλωσή της (χειροδικίες, υβριστικές και ανάρμοστες συμπεριφορές, κ.ά.) δείχνει την αδυναμία της σχολικής κοινότητας να λειτουργήσει με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση υπηρετώντας τις ανθρώπινες αξίες. Απάντηση στη βία αποτελεί η ανάπτυξη του διαλόγου και της ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.
ΙΙΙ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Το σχολείο μας δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών του αναπτύσσοντας δράσεις που αξιοποιούν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι διοργανώνει ή συμμετέχει σε προγράμματα, διαγωνισμούς και δραστηριότητες που προάγουν την ερευνητική αναζήτηση της γνώσης μέσω της βιωματικής μάθησης, αναδεικνύοντας τα χαρίσματα και τα ταλέντα τους. Η συμμετοχή των μαθητών σε προγράμματα κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, βελτιώνει την κοινωνικότητά τους αλλά και τη σχέση τους με τα άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους του σημερινού σχολείου. Η ευαισθησία που δείχνει το σχολείο μας στις δραστηριότητες αυτές δεν αποσκοπεί μόνο στην ομαλή κοινωνικοποίηση των μαθητών και στην πρόληψη των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας αλλά και στην αξιοποίηση της συναισθηματικής τους νοημοσύνης μέσω της μαθητικής δημιουργικότητας. Μόνο τότε οι σχέσεις μαθητών και καθηγητών αποκτούν νόημα στηρίζοντας παράλληλα το σχολείο ως κοινωνικό θεσμό και κυρίως τη χρησιμότητά του.
2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στις επίσημες εκδηλώσεις του σχολείου είναι υποχρεωτική, αφού ως μέλη της σχολικής κοινότητας έχουν δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να συμμετέχουν σ’ αυτές. Την ευθύνη για τη διοργάνωση αλλά και τη διεξαγωγή των σχολικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων έχουν οι ορισμένοι από το Σύλλογο των Καθηγητών εκπαιδευτικοί, οι οποίοι οφείλουν να ενημερώνουν τη Διεύθυνση του σχολείου και να συνεργάζονται με αυτήν (όταν κρίνουν απαραίτητο) με σκοπό την επιτυχία τους. Η προετοιμασία των σχολικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων (σχολικές γιορτές, πολιτιστικά προγράμματα, κ.ά.) δεν πρέπει να διαταράσσει σημαντικά την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνεται η σχολική κοινότητα, ώστε να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις. Στις εκδρομές και τους περιπάτους, οι συμμετέχοντες μαθητές ακολουθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τις οδηγίες των συνοδών καθηγητών εφαρμόζοντας πιστά το πρόγραμμα.
3. Το σχολείο μας δίνει μεγάλη βαρύτητα στη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μπορούν να εκπροσωπηθούν επάξια από τους εκλεγέντες στα 5μελή μαθητικά συμβούλια και από το 15μελές, εάν βοηθήσουν από την πλευρά τους στο να λειτουργήσουν αυτά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι νεανικές ιδέες, ο ενθουσιασμός, οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών μπορούν να εκφράζονται με δημοκρατικότητα διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου. Η αποτελεσματική συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς καθιερώνει όχι μόνο την πολιτική πρόληψης ή αντιμετώπισης των προβλημάτων της σχολικής ζωής αλλά συμβάλει σημαντικά στο να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
4. Η δημιουργία και κυρίως η λειτουργία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση στήριξης της προσπάθειας που καταβάλει το σχολείο μας. Η συνεργασία του με τη Διεύθυνση του σχολείου και αν χρειαστεί με το Σύλλογο των Διδασκόντων και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του καλύτερου σχολικού κλίματος.
5. Η εγγραφή κάποιου/ας μαθητή/τριας στο 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου συνεπάγεται και την αποδοχή αυτού του Κανονισμού από το γονέα ή τον κηδεμόνα του/της κι αυτό γιατί σε περίπτωση που παραβιάζονται οι παραπάνω όροι από τον/την μαθητή/τρια, το σχολείο (εκτός από την πειθαρχική του δικαιοδοσία) μπορεί να ζητήσει από τον κηδεμόνα τη μεταγραφή του/της μαθητή/τριας σε άλλο σχολείο ή τη μη επανεγγραφή του/της στο 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου κατά το επόμενο σχολικό έτος.
Κερατσίνι Σεπτέμβριος 2012
Ο Σύλλογος των Διδασκόντων
Για τη δημιουργία καλού σχολικού κλίματος πρέπει να δοθεί έμφαση στη σχολική ζωή, δηλαδή στις ημέρες, τις ώρες και τις στιγμές που εκπαιδευτικοί και μαθητές λειτουργούν υλοποιώντας τον βασικό σκοπό αλλά και τους στόχους του σχολείου μας, υπηρετώντας πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο. Άλλωστε η πετυχημένη κοινωνικοποίηση των μαθητών και η συνολική τους πρόοδος μέσω της ικανοποιητικής μετάδοσης γνώσεων εξαρτάται όχι μόνο από την επιστημονική και παιδαγωγική κατάρτιση των εκπαιδευτικών αλλά κυρίαρχα από τις σχέσεις και την ποιότητα της επικοινωνίας τους με τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Η υλοποίηση των παραπάνω προϋποθέτει την εφαρμογή κάποιων κανόνων που διευκολύνουν την ουσιαστική λειτουργία του σχολείου και παράλληλα προσδιορίζουν τη στάση και τη συμπεριφορά των μελών της σχολικής κοινότητας. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνονται σ’ έναν Κανονισμό Λειτουργίας του Σχολείου μας, που ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες μπορεί να βελτιωθεί σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες. Οι αλλαγές που τυχόν προκύψουν επικυρώνονται από το Σύλλογο των Καθηγητών και αποτελούν συνήθως αποτέλεσμα δημιουργικού διαλόγου μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Όμως σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται η ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία, αν και ο τρόπος εφαρμογής αυτής μπορεί να βελτιωθεί με την εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του Σχολείου μας.
Ι. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
1. Τις ημέρες που λειτουργεί το σχολείο οι μαθητές προσέρχονται στο προαύλιο μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι και κανένας/καμία δεν εισέρχεται στις τάξεις. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο σε εξωσχολικά άτομα, εκτός αν είναι γονέας ή κηδεμόνας κάποιου/κάποιας μαθητή/τριας μας. Όταν χτυπήσει το κουδούνι οι μαθητές συγκεντρώνονται στις καθορισμένες θέσεις τους και υπακούουν στις υποδείξεις των εφημερευόντων καθηγητών. Στη συνέχεια γίνεται προσευχή και όλοι τηρούν κόσμια και αξιοπρεπή στάση. Το σχολείο μας δίνει μεγάλη σημασία στην πρωινή συγκέντρωση γιατί όλη η σχολική κοινότητα ενημερώνεται για την τρέχουσα σχολική ζωή αλλά και γιατί είναι η στιγμή που όλα τα μέλη του σχολείου βρίσκονται μαζί. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι η πόρτα του σχολείου κλειδώνει και οι μαθητές/τριες δεν πρέπει να επιχειρούν με άλλους τρόπους την είσοδό τους για λόγους αρχής αλλά και για την ασφάλειάς τους. Όταν η πόρτα ανοίξει γίνονται δεκτοί στο σχολείο μόνο μετά από έγγραφη άδεια της Διεύθυνσης του σχολείου.
2. Μετά την πρωινή συγκέντρωση οι μαθητές/τριες μπαίνουν στις τάξεις τους και κάθονται στις θέσεις τους (έχουν καθορισθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς από τους ίδιους σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια – πιθανή αλλαγή θέσης επιτρέπεται για παιδαγωγικούς λόγους με τη συναίνεση του/της εκπαιδευτικού) περιμένοντας τους διδάσκοντες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα (πιθανές παρεκκλίσεις διευθετούνται από τους επιμελητές). Οι μαθητές/τριες οφείλουν να φέρνουν μαζί τους τα απαραίτητα για τη μαθησιακή διαδικασία εφόδια (βιβλία, τετράδια, κ.ά.). Μαθητής/τρια που προσέρχεται καθυστερημένος/η και μετά την έναρξη του μαθήματος θεωρείται απών/ούσα και του/της καταχωρείται απουσία. Κατά την κρίση του διδάσκοντος μπορεί να γίνει δεκτός/ή και να παρακολουθήσει το μάθημα. Εάν σημειωθεί καθυστέρηση στην προσέλευση του/της καθηγητή/τριας στην τάξη, ο/η απουσιολόγος ή ο/η πρόεδρος του τμήματος τον/την ειδοποιεί έγκαιρα κι αν διαπιστωθεί απουσία του/της εκπαιδευτικού ενημερώνει τη Διεύθυνση του σχολείου.
3. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου παρακολουθούν υποχρεωτικά όλο το διδακτικό ωράριο. Εάν υπάρχει ανάγκη για να λείψουν τους χορηγείται άδεια από τη Διεύθυνση (επικοινωνία με γονέα ή κηδεμόνα), ενώ οι απουσίες τους καταχωρούνται. Δεν επιτρέπεται η έξοδος των μαθητών από την αίθουσα παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κατόπιν αδείας του/της διδάσκοντος/ουσας. Η έξοδος των μαθητών από το προαύλιο, κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος, απαγορεύεται αυστηρά χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης του σχολείου. Οι απουσιολόγοι πρέπει να ασκούν τα καθήκοντά τους με ευσυνειδησία, αφού φέρουν ευθύνη σε περίπτωση παραμέλησης αυτών.
4. Η διαδικασία της μάθησης αποτελεί παράλληλα σημαντική μορφή επικοινωνίας για όλη τη σχολική κοινότητα, όπου για την ομαλή διεξαγωγή της είναι υπεύθυνοι όλοι οι συμμετέχοντες, εκπαιδευτικοί και μαθητές. Με συντονιστή τον/την διδάσκοντα/ουσα εκπαιδευτικό, οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν στη μαθησιακή διαδικασία με σεβασμό στις αξίες που υπηρετεί και στην προσωπικότητα των συντελεστών της (αποφυγή προσβλητικών συμπεριφορών, άσκοπων διακοπών, κ.ά.). Ο/η διδάσκων/ουσα καθηγητής/τρια στα πλαίσια της παιδαγωγικής του/της ευθύνης επικρίνει τις προσβλητικές συμπεριφορές και μπορεί να επιπλήξει ή και να αποβάλει ακόμα όσους μαθητές έχουν αποκλίνουσα συμπεριφορά με αποτέλεσμα να διακόπτεται η μαθησιακή διαδικασία. Σε περίπτωση ωριαίας αποβολής μαθητή ή μαθήτριας από την αίθουσα διδασκαλίας, ο αποβληθείς ή αποβληθείσα χωρίς αντίρρηση πηγαίνει στη Διεύθυνση. Αν κάποιος/α μαθητής/τρια θεωρεί ότι άδικα τιμωρήθηκε μπορεί να συζητήσει στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης αρχικά με τον διδάσκοντα και κατ’ επέκταση με τον υπεύθυνο του τμήματος. Αν συνεχίσει να νοιώθει αδικημένος/η μπορεί να απευθυνθεί στη Διεύθυνση για να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε.
5. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που βρίσκονται εκτός της τάξης φροντίζουν να μην ενοχλούν με τις δραστηριότητές τους τη διεξαγωγή των μαθημάτων στις σχολικές τάξεις. Το χτύπημα του κουδουνιού για διάλειμμα δε σημαίνει αυτόματη διακοπή του μαθήματος και έξοδος των μαθητών από την τάξη, αυτό συμβαίνει με την άδεια του διδάσκοντος. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων παραμένουν στην τάξη μόνο οι επιμελητές που φροντίζουν υπεύθυνα για την ασφάλεια, την καθαριότητα και τον αερισμό της αίθουσας. Μόνο μετά από άδεια του εφημερεύοντος καθηγητή ή της Διεύθυνσης κάποιος/α μαθητής/τρια μπορεί να παραμείνει στην αίθουσα για λόγους αδιαθεσίας. Στα διαλείμματα και για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται το παιχνίδι με μπάλες, ενώ σε περίπτωση βροχής οι μαθητές μπορούν να βρίσκονται στους κλειστούς σχολικούς χώρους (εκτός των αιθουσών διδασκαλίας).
ΙΙ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
1. Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους δείχνουν ότι σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους συμβάλλοντας από την πλευρά τους στην πραγματοποίηση των στόχων της σχολικής ζωής.
2. Εκπαιδευτικοί και μαθητές οφείλουν να προστατεύουν το σχολικό περιβάλλον (υποδομές, φυσικό περιβάλλον, υλικά, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, αισθητική, καθαριότητα, κλπ) και να ενδιαφέρονται για τη διατήρησή του ή τη βελτίωσή του, όπου αυτοί και μέσω των εκπροσώπων τους κρίνουν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Άλλωστε ο σχολικός χώρος είναι και δικός τους χώρος, αφού περνάνε σ’ αυτόν αρκετό χρόνο από την ημέρα τους. Ένας χώρος από τον οποίο προκύπτουν αρκετά δικαιώματα και υποχρεώσεις, ένας χώρος που μοιράζεται με τους άλλους και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη αξία αφού ξεπερνά τα ατομικά του όρια. Το σχολικό περιβάλλον και η περιουσία του σχολείου ανήκει σε όλους και κατά συνέπεια η προστασία τους αποτελεί χρέος για τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Οποιαδήποτε φθορά ή καταστροφή (εκτός από την τιμωρία του υπαίτιου) αποκαθίσταται άμεσα επιβαρύνοντας οικονομικά τον υπαίτιο. Εάν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο υπαίτιος επιβαρύνεται το ταμείο της μαθητικής κοινότητας.
3. Ζητήματα εμφάνισης ή αμφίεσης των μαθητών (ντύσιμο, κόμμωση, κ.ά.) αποτελούν εκδήλωση του προσωπικού τους δικαιώματος και κατά συνέπεια έχουν προσωπική ευθύνη γι’ αυτά, αφού οφείλουν να γνωρίζουν ότι το δικαίωμά τους πρέπει να ασκείται στα πλαίσια της ευπρέπειας και της αποδοχής από τη μαθητική κοινότητα.
4. Δεν επιτρέπεται η παρουσία εξωσχολικών στους χώρους του σχολείου (εξαιρούνται γονείς & κηδεμόνες) και κατά συνέπεια θεωρείται παράπτωμα και τιμωρείται η συνάντηση μαθητών με αυτούς στο σχολείο. Αν παραστεί ανάγκη ενημερώνεται γι’αυτή τη συνάντηση η Διεύθυνση που έχει και την ευθύνη για την πιθανή πραγματοποίησή της.
5. Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους χώρους του σχολείου κυρίως για λόγους υγείας - Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο από τους μαθητές, εάν υπάρχουν ειδικοί λόγοι ο μαθητής μπορεί να έχει μαζί του το κινητό τηλέφωνο αλλά απενεργοποιημένο.
6. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δε θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αντικείμενα μεγάλης αξίας, καθώς το σχολείο δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.
7. Το σχολείο μας είναι ενάντια σε κάθε μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η βία και κάθε μορφή εκδήλωσή της (χειροδικίες, υβριστικές και ανάρμοστες συμπεριφορές, κ.ά.) δείχνει την αδυναμία της σχολικής κοινότητας να λειτουργήσει με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση υπηρετώντας τις ανθρώπινες αξίες. Απάντηση στη βία αποτελεί η ανάπτυξη του διαλόγου και της ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.
ΙΙΙ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Το σχολείο μας δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών του αναπτύσσοντας δράσεις που αξιοποιούν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι διοργανώνει ή συμμετέχει σε προγράμματα, διαγωνισμούς και δραστηριότητες που προάγουν την ερευνητική αναζήτηση της γνώσης μέσω της βιωματικής μάθησης, αναδεικνύοντας τα χαρίσματα και τα ταλέντα τους. Η συμμετοχή των μαθητών σε προγράμματα κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, βελτιώνει την κοινωνικότητά τους αλλά και τη σχέση τους με τα άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας επαναπροσδιορίζοντας τους στόχους του σημερινού σχολείου. Η ευαισθησία που δείχνει το σχολείο μας στις δραστηριότητες αυτές δεν αποσκοπεί μόνο στην ομαλή κοινωνικοποίηση των μαθητών και στην πρόληψη των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας αλλά και στην αξιοποίηση της συναισθηματικής τους νοημοσύνης μέσω της μαθητικής δημιουργικότητας. Μόνο τότε οι σχέσεις μαθητών και καθηγητών αποκτούν νόημα στηρίζοντας παράλληλα το σχολείο ως κοινωνικό θεσμό και κυρίως τη χρησιμότητά του.
2. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στις επίσημες εκδηλώσεις του σχολείου είναι υποχρεωτική, αφού ως μέλη της σχολικής κοινότητας έχουν δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να συμμετέχουν σ’ αυτές. Την ευθύνη για τη διοργάνωση αλλά και τη διεξαγωγή των σχολικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων έχουν οι ορισμένοι από το Σύλλογο των Καθηγητών εκπαιδευτικοί, οι οποίοι οφείλουν να ενημερώνουν τη Διεύθυνση του σχολείου και να συνεργάζονται με αυτήν (όταν κρίνουν απαραίτητο) με σκοπό την επιτυχία τους. Η προετοιμασία των σχολικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων (σχολικές γιορτές, πολιτιστικά προγράμματα, κ.ά.) δεν πρέπει να διαταράσσει σημαντικά την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώνεται η σχολική κοινότητα, ώστε να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις. Στις εκδρομές και τους περιπάτους, οι συμμετέχοντες μαθητές ακολουθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα τις οδηγίες των συνοδών καθηγητών εφαρμόζοντας πιστά το πρόγραμμα.
3. Το σχολείο μας δίνει μεγάλη βαρύτητα στη λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μπορούν να εκπροσωπηθούν επάξια από τους εκλεγέντες στα 5μελή μαθητικά συμβούλια και από το 15μελές, εάν βοηθήσουν από την πλευρά τους στο να λειτουργήσουν αυτά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Οι νεανικές ιδέες, ο ενθουσιασμός, οι κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών μπορούν να εκφράζονται με δημοκρατικότητα διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου. Η αποτελεσματική συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς καθιερώνει όχι μόνο την πολιτική πρόληψης ή αντιμετώπισης των προβλημάτων της σχολικής ζωής αλλά συμβάλει σημαντικά στο να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
4. Η δημιουργία και κυρίως η λειτουργία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην κατεύθυνση στήριξης της προσπάθειας που καταβάλει το σχολείο μας. Η συνεργασία του με τη Διεύθυνση του σχολείου και αν χρειαστεί με το Σύλλογο των Διδασκόντων και το 15μελές μαθητικό συμβούλιο μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του καλύτερου σχολικού κλίματος.
5. Η εγγραφή κάποιου/ας μαθητή/τριας στο 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου συνεπάγεται και την αποδοχή αυτού του Κανονισμού από το γονέα ή τον κηδεμόνα του/της κι αυτό γιατί σε περίπτωση που παραβιάζονται οι παραπάνω όροι από τον/την μαθητή/τρια, το σχολείο (εκτός από την πειθαρχική του δικαιοδοσία) μπορεί να ζητήσει από τον κηδεμόνα τη μεταγραφή του/της μαθητή/τριας σε άλλο σχολείο ή τη μη επανεγγραφή του/της στο 3ο Γενικό Λύκειο Κερατσινίου κατά το επόμενο σχολικό έτος.
Κερατσίνι Σεπτέμβριος 2012
Ο Σύλλογος των Διδασκόντων